Harry´s Corner

Harry´s Corner

Om bloggen:

Funderingar om världen och människorna som lever i den

Webbsida: Sitatata.com

Reklam

AllmäntPosted by moderator Saturday, October 13 2007 11:32:32

Måste ha

Reklam, reklam – vart man än vänder sig. Inte ens på skithuset får man vara ifred. Det är Edet, Lambi eller ICA som talar till oss hur förträffligt, mycket och slitstarkt deras toapapper är, Medan vi torkar oss i arslet och läser om hur miljövänligt och segstarkt pappret är upptäcker vi att det inte finns nåt mellan fingret och skiten – det starka pappret har spruckit.

För inte så länge sedan var reklamen information – Gevalia, vi gör ett gott kaffe – punkt slut. I dag är det utstuderat med diverse psykologiskt hockuspockus. Man verkligen planterar en fix-idé i folks huvud. Man forskar i beteendevetenskap, doktorerar i manipulations ädla konst bara för att få oss att handla mera och mera. Skuldsätta oss upp över öronen för sådant som vi absolut inte har nåt behov av. Ganska sjukt, eller hur. Folk begår till och med brott för sådant som dom skulle kunna vara utan. Vems är felet – vem bär ansvaret?

Tänk att i dag kan man manipulera människor till den milda grad att dom inte förstår att allt det tjusiga i reklamen är bluff. Man gör reklam för en livstil som inte finns. TV-serierna är fullproppade med reklam och då menar jag inte reklampauserna utan själva programmet. Häftiga bilar, pengar som gräs och ingen som jobbar, folk sparkas gula och blå utan att skadas, inte ens slippsen är på sniskan efter slagsmålet – är det verklighet? Även vuxna kan ha lite svårt ibland att skilja på sant och falskt – hur svårt är det då inte för omogna ungdomar som försöker hitta vägen in i vuxenvärlden?

I TV-reklamen kör man utan hämningar med trender, det här kan ingen vara utan och det hä måste du bara ha – alla andra har det. Under en vanlig TV-kväll kommer man lätt upp i hundratusentalskronor på grejer man bara måste ha och ändå är det billigare än någonsin. Var kommer alla pengarna ifrån? Det finns knapt en själ som tjänar så mycket som krävs för att uppehålla den glamörosa livstilen. Hur motiverar man sådan reklam då man vet att folk i allmänhet tragglar långa dagar på ett slitsamt jobb för att ha mat på bordet?

Och vi anser oss vara uplysta år 2007.

  • Comments(0)//blog.sitatata.com/#post3