Harry´s Corner

Harry´s Corner

Om bloggen:

Funderingar om världen och människorna som lever i den

Webbsida: Sitatata.com

Att åldras

AllmäntPosted by moderator Thursday, October 18 2007 13:42:44

GRUPREKLAM OCH KRONOFOGDEN

eller

En sjuk pensionärs vardag

För tiotusentals pensionärer – sjuka eller inte – är uppvaknandet en trist historia. Samma tysta tillvaro, ingen telefon som ringer, inga besök. Hemtjänsten som skulle komma uteblir utan besked.

Det rasslar till i brevlådan. Man tar sin käpp och släpar sig till ytterdörren. På golvet ligger en röra med reklam och några brev. Efter lite stånk och stön ligger alltsammans på bordet. Reklamen får vänta, breven är intressantare – från vem kan det vara tro? Vart har jag lagt brillorna igen, jajustja – på pannan – tur att dom gled ner på näsan innan jag han börja leta. Ett par räkningar som får bero tills pensionen kommer – och ännu är det två långa veckor dit. Ett meddelande från hyresvärden att sopnedkastet i trapphuset stängs. Alla skall sortera sina sopor och lägga dom i avsedda behållare ute på gården. Fan att man skall ha så ont och svårt att gå, no-ja, soporna får hemtjänsten sköta bara dom nu behagar komma – inte har man fått ens morgonkaffet ännu, om bara frugan levde, hon hade nog varit friskare och fixat åtminstone kaffet.

Ett brev till – från banken – en räkning är obetald då det saknas pengar på kontot. Vackert, nu skulle det passa med en sup, men det finns inget hemma och den där nihilisten från hemtjänsten vägrar att handla på systemet - det ingår inte i deras jobb. Inte har man nå'n bekant heller som kunde hjälpa, antingen är dom döda eller så dåliga att dom behöver hjälp själva. Förresten så har jag ju inga pengar heller enligt banken så det kvittar.

Månaderna rinner i väg i samma monotona intetsägande tillvaro. Det ligger några påminnelser från vårdcentralen på bordet om återbesök och mera undersökningar för remisser vidare til specialister. Inget sägs om hur man skall ta sig dit och tillbaka hem. Färdtjänsten har dröjt med beskedet i ett halvår om godkännandet eller avslaget. Socialen hade lovat att sköta telefonen, men den är avstängd och kronofogden hotar med utmätning.

Så en dag kom hemtjänsten och hittade honom död och alla undrade varför han log.

Ha en trevlig ålderdom, ha.

(Sverige år 2007)

Ps. Färdtjänstbeviset damp ner i brevinkastet lagom till begravningen.

  • Comments(0)//blog.sitatata.com/#post5